Gebelikte yüzme en iyi sporlardan biridir. Kas kuvvetinin sağlanması ve korunması, eklem ve bağ dokularda esneklik, endorfin salınması nedeniyle kendini zinde ve mutlu hissetme gibi pek çok faydası vardır. Gebeliği yolunda giden bir gebenin yüzmesinde sakınca yoktur. Yine de sıradışı olası durumlar için gebenin doktoru ile görüşmesi yararlı olacaktır.
Yüzme için deniz daha fazla tercih edilmelidir. Zira hijyen kaygısı bulunmaması önemlidir.
Havuzlar da kullanılabilir. Ancak çok fazla kişinin kullandığı havuzlarda temizlik sorununun yanısıra dezenfeksiyon amaçlı yoğun klorlama nedeniyle sorun oluşturabilir. Tenha ve temiz havuzlarda sakınca yoktur.
Gebelerin olası kramplar nedeniyle boyu aşan sularda ve tek başlarına yüzmeleri sakıncalı olabilir. Bu nedenle dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
Gebelerin fazla sıkmayan mayo ve bikini kullanmaları, ıslak mayo ile uzun süre kalmamaya dikkat etmeleri, mayolarını değiştirerek güneşlenmeye devam etmeleri çok önemlidir.
Gebelerin travmaya yol açabileceğinden her türlü su sporlarını yapmaktan mutlaka kaçınmaları; sarsıntıya yol açabileceğinden jet ski ve benzeri araçları kullanmamaları önerilir.
Güneşe uzun süre maruziyet ultraviyole ışınları nedeniyle ve aşırı sıvı ve elektrolit kaybına yol açabileceğinden önerilmez. Ayrıca sıvı alımı yaz aylarında terle kayıp fazla olacağından mutlaka artırılmalıdır.
Ayrıca kloazma denilen ciltteki gebeliğe özgü pigmentasyon (lekelenme) artışı olabilir. Bunlar güneşe maruziyetle artabilmekte ve zaman zaman kalıcı olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka gebelerin güvenle kullanabileceği koruyucu kremler kullanılması tavsiye edilir.
Gebelikte Havuz?
İngiltere’nin başkenti Londra’daki Kraliyet Yüksekokulu’nda görevli bilim adamları, yüzme havuzlarının anne adaylarında düşük veya sakat doğumlara yol açabileceğini açıkladılar.
Kamuya açık yüzme havuzlarının sularına, temiz tutulabilmeleri amacıyla klor ve benzeri pek çok kimyasal madde katıldığına dikkat çeken bilim adamları, Londra’daki 8 havuzdan aldıkları örnekleri incelediklerini ve ceninin gelişmesini olumsuz etkileyebilecek, yüksek oranda kimyasallara rastladıklarını bildirdiler.
Havuz sularında dezenfektan olarak kullanılan trihalometan oranının da çok yüksek bulunduğunu söyleyen bilim adamları, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyen ve düşüklere yol açabilen bu maddenin mümkün olduğunca az kullanılması gerektiğini belirttiler.
Bilim adamları, tüm bu maddelerin kloroformun türevi olduğunu ve bu kimyasalın da kanserojen olarak sınıflandırıldığını hatırlattılar.
Araştırmayı yürüten bilim adamlarından Dr. Mark Nieuwenhuijsen, anne adaylarına yüzmekten vazgeçmelerini önermediklerini, ancak havuzda kalış süresini iyi ayarlamaları gerektiğini söyledi. Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu tarafından kanserojen olarak nitelendirilen kloroform ve yüzme havuzunda bulunan diğer kimyasalların, ciltten emilerek veya solunum yoluyla vücuda alındığı belirtiliyor.