Kadınlar ilk ilişkiye girme yaşından itibaren rahim ağzı kanseri açısından risk altındadırlar. Bu nedenle taramalara ilk ilişkiden 1 yıl sonra başlamalıdır. Rahim ağzı kanserlerine neden olan en önemli etken HPV (Human Papilloma Virüs) denilen bir virüsdür. HPV virüsü rahim ağzına bulaştığıktan kansere kadar geçen yıllar içindeki sürede öncelikle rahim ağzında bir takım değişiklikler yapar. Smear adı verilen bir fırça yarımıyla rahim ağzından yılda bir kez aldığımız sürüntü ile bu hücrelerde meydana gelen değişiklikleri tanıyabiliyoruz. Dolayısıyla kanser aşamasına gelmeden çok erken aşamalarda kanser öncüsü hücreleri tanıyarak tedavi sağlayabiliyoruz.
Genetik biliminin gelişmesi ile artık rahim ağzından aldığımız bu sürüntü ile HPV virüsünün gen yapısının da varlığına bakabiliyoruz. HPV virüsü siğillere neden olan virüs olarak da bilinir. HPV’nin yüzden fazla alt tipi vardır. İsimlendirilmeleri numaralar ile olur. Bizim için yüksek riskli olan tipler 16, 18, 31,33, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68’dir.
Eğer taramada HPV virüsü tespit edilmedi ve smear sonucumuzda normal olarak geldi ise taramaları 3 yılda bire çıkartıyoruz.
Eğer HPV virüsü tespit edildi fakat smear sonucumuz normal geldi ise yıllık smear takiplerine devam ediyoruz.
HPV virüsü tespit edildi , smearde de ASC-US, LGSIL, HGSIL, ASC-H durumlarından birinin varlığında da rahim ağzından kolposkopik biyopsi yapıp, biopsi sonucuna göre de hastalarla bireysel tedavi şekillerini kounşmak gerekir.
HPV aşılarına değinecek olursak şuanda iki farklı firmanın iki aşısı mevcut, bunlardan bir tanesi HPV 16 ve HPV 18’e karşı antijenleri içerirken, diğeri HPV16, HPV18, HPV31, HPV33’e karşı antijen içerir. 13 yaşından itibaren 26 yaşına kadar yapılabileceği önerilmektedir. Aşıları yaptırmadan önce kadın doğum doktorunuza muayene olup, doktorunuzun önermesi halinde yaptırılması daha uygun olacaktır.