Rahim Ağzı ( Serviks) Kanseri

Sezeryan Doğum
16/10/2017
Gebelik Bulantısı ve Kusmalar
07/02/2018

Rahim Ağzı ( Serviks) Kanseri

Rahim Ağzı ( Serviks) Kanseri

Genel Bilgiler

Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen en sık jinekolojik kanserdir. Kadınlarda görülen tüm kanserlere bakıldığında da 3. en sık görülen kanserdir. Yıllık tarama programlarını standart uygulayan ülkelerde daha az rastlanmaktadır. Bu kanserlerin çoğunda Human papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonundan kaynaklanır. Enfeksiyon nedeniyle oluştuğu için diğer kanser türlerine göre daha genç yaş grubunda görülür. Bu sebeple rahim ağzı kanser tarama testi olan Pap smear testi ilk ilişkiye başlamadan sonra rutin yapılmaya başlanmalıdır.

Erken evrede bu kanser türü herhangi bir şikayete neden olmaz. Bu yüzden yıllık yapılan kontroller biraz daha önem kazanır. Smear sonucunda görülen ‘atipik squamoz hücreler’ olarak tanımlanan hücrelerin varlığında mutlaka kolposkopi denilen cihaz ile rahim ağzı değerlendirilmeli. Şüpheli görünen noktalardan biopsiler yapılmalıdır.  Biopsi sonucunda değerlendirme CIN I-II-III olarak üç aşamada erken evre kanser hücreleri sınıflandırılır. Eğer ileri bir hastalıksa bu biopsi sonucu serviks kanseri olarak gelecektir.

Hastaların yaşam süreleri tespit edilen evreye göre değişecektir. Erken evrede henüz kanser oluşmadan CIN I-II-III aşamasında yakalanan hastalar tamamen tedavi edilebilmektedir. Nüks (tekrar etme) oranı düşüktür. Kanser geliştikten sonra tespit edilip tedavi edildiğinde nüks oranı daha yüksektir.

Kimler Risk altındadır?

İlk cinsel ilişkinin çok erken yaşda başlaması, çok cinsel partneri bulunan kişiler, çok doğum yapmış kadınlar, sigara içimi bu kanserin gelişimi açısından daha yüksek riske neden olmaktadır.

Tedavi

Pap Smear ile atipik hücrelerin varlığı tespit edilen hastalar öncelikle kolposkopi muayenesine yönlendirilirler.

Kolposkopi ile yapılan işlemde rahim ağzı asetik asit ve lugol gibi maddeler ile boyanır büyük mikroskoplar ile rahim ağzı değerlendirilir. Değerlendirilen bölgelerde oluşan anormal görünüme sahip alanlardan biopsiler yapılır. Biopsi sonuçları CIN I, CIN II, CIN III, karsinoma in situ, invaziv kanser olarak raporlanır.

LEEP Tedavisi

Biopsi sonucu CIN I-CIN II olarak raporlanan hastalarda rahim ağzının bir kısmının elektrokoter yardımı ile çıkarılması işlemidir. Alınan parça patolojik incelemeye gönderilir. Sonuçta cerrahi sınır temiz olarak raporlanır ise %100 tedavi sağlanmış olur. Nüks oranı minimumdur.

Konizasyon

Biopsi sonucu CIN II-CIN III olark raporlanan durumda şekli silindire benzeyen rahim ağzının dış kısmının koni şeklinde çıkartılması işlemidir. Alınan parça patolojik incelemeye gönderilir. Cerrahi sınır temiz olarak gelir ise %100 tedavi sağlanır. Nüks riski minimumdur.

Rahim Ağzının Total Çıkartılması (Trakelektomi)

            Karsinoma in situ olarak gelen biopsi sonucunda seçilmiş hasta grubunda örneğin çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda tercih edilebilecek tedavi seçenekleri arasındadır.

Rahim ve Rahim Ağzının Çıkartılması (Histerektomi)

Karsinoma in situ veya Evre II den daha önceki evredeki kanser gelişmiş hastalarda yapılan tedavi şeklidir.

Sonuç

Rahim ağzı kanseri etkili yıllık yapılan kontrollerle erken teşhis edilerek tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu kapsamda Jinekoloji hekimlerine düşen görev hangi nedenle olursa olsun muayeneye gelen her hastaya smear testini muttlaka yapmaktır. Hekimlerimiz smear alınmasını önerdiğinde hastalarımıza düşen görev de bunun kendileri lehine bir durum olduğunu bilerek bu işleme rıza göstermeleridir. Diğer taraftan da tüm kadınlarımızın bu konuda farkındalıklarını artırarak şikayetleri olmasa bile en azından yılda bir kez jinekolojik muayene olmaları teşvik edilmelidir.

 

Kansersiz sağlıklı günler…

Op.Dr. Fatma Bilge Öğütcüoğlu

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

WeCreativez WhatsApp Support
Anında Randevunuzu oluşturabilirsiniz...
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?