Rahim Kanseri

Rahim Ağzı Yarası
11/08/2014
Vajende Kaşıntı-Akıntı
11/08/2014

Rahim Kanseri

Rahim kanseri rahim ağzı kanseri ve rahmin içzarı (endometrium) kanseri olak 2 farklı şekilde olabilir. Bu ayrımın yapılmasının nedeni her ikisinin de nedenlerinin, teşhis yöntemlerinin, tedavilerinin ve beklenen yaşam sürelerinin farklı olmasırdır.

Rahim ağzı kanseri: Cinsel aktif yaşlarda görülür. Cinsel eş sayısının fazla olması risk faktörüdür. Suçlanan nedenler arasında HPV virüsü ve Herpes virüsü vardır. Kanlı etsuyu renginde akıntı, cinsel temas sonrası lekelenme şeklinde akıntıya neden olur. Jinekolojik muayenede rahim ağzında normalden farklı olarak kırmızılık, yara olarak tarif edilen kızarıklık, ve beyaz renkli odaklar olabilir. Kolposkopik muayenede rahim ağzı görüntüsü bir tür mikroskopta büyütülerek ve asetik asit uygulanarak değerlendirilir. Kanser veya başlangıcı olduğundan şüphelenilen görüntülerden biopsi alınır. Başlangıç düzeyinde olan lezyonların yakılması-dondurulması-LEEP yöntemi ile çıkartılması kesin iyileşme sağlar. İlerlemiş lezyonlarda lenf bezi tutulumu da olduğundan tedaviye alınan yanıt sınırlıdır. Geniş bir alan temizlenmelidir. Rahim ve yumurtalıkların alınması, lenf bezlerinin temizlenmesi yaşam süresini uzatır. Ameliyat sonrası ışın tedavisi genellikle gereklidir. Erken tanı için mutlaka yıllık jinekolojik muayene ve Pap Smear tetkikinin aksatılmadan yapılması gereklidir.

Rahim içzarı (endometrium) kanseri: Rahmin içyüzeyini döşeyen endometriumdan kaynaklanır. Sadece östrojen içeren hormon ilaçlarının kullanılması, kronik anovulasyon (Yumurtlama olmaması), şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı risk faktörleridir. Adet düzeni bozulur, adet kanamalı uzar veya ara kanamalar olur. Ultrasonografik muayenede rahim iç zarı kalınlığının artmış olması şüphe uyandırmalıdır. Kesin tanı kürtaj veya biopsi ile alınan endometriumun patolojik tetkiki ile konur. Erken dönemde yakalanma şansı fazladır. Kanama düzensizliği şikayeti ile doktora erken başvurulması erken tanıya olanak sağlar. Kanserin ilerlemesi rahimağzı kanserine göre çok daha yavaştır. Ameliyatla rahim ve yumurtalıklar çıkartılır. Lenfbezleri tutulduysa çıkartılmaları uygundur. Ameliyat sonrası patoloji raporuna göre ışın tedavisi gerekip gerekmediğine karar verilir

WeCreativez WhatsApp Support
Anında Randevunuzu oluşturabilirsiniz...
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?