Vajinismus cinsel ilişki sırasında pelvik taban(alt taban) kasları yani vageni saran kasların , kadının isteği haricinde kasılması ile vagen girişinin daralması dolayısıyla ilişkinin imkansız ya da ağrılı hale gelmesidir.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus bir hastalık değildir. Vajinismus bir cinsel uyum sorunudur. Bilinçaltındaki sorunların bir sonucudur. Vajinismus bir cinsel fobi sorunudur. Geçmişte bizzat yaşanan veya başkalarından duyulan abartılı ve kötü cinsel hikayeler bu fobinin gelişmesine neden olur. Vajinismus kapalı toplumlarda daha sık görülen çocukluktan gelen yanlış öğretiler sonucu gelişen bilinçaltı kaygı bozukluğudur.
Bu toplumlarda çocukluktan beri kız çocuklarına davranışsal ve duygusal olarak öğretilen, büyüdüklerinde vajinismusa neden olabilen bazı öğretiler vardır. Cinsel organa dokunulmaması gerektiği, bacakların kapalı tutulması gerektiği ve bunun gibi unsurlardır. Vajinismus ilk gece korkusudur. İlk gece korkusu evlenmeden önce kadınların kötü cinsel tecrübelerini paylaşması ile oluşur.
Kadın bu korkuyu aklında öyle büyütür ki sevdiği eşi ile çok istemesine rağmen, istem dışı vaginal ve vücut kasılmaları nedeniyle cinsel birliktelik yaşayamaz. Vajinismus eşlerini severek evlenen kadınlarda da görülür. Bu kadınlar sevişmeden zevk alırlar, cinsel istekleri gayet iyidir. Ancak penisin vagene girişi sırasında kendilerinin bile fark etmediği kasılmalar nedeniyle cinsel birliktelik gerçekleşmez.
1. Primer vajinismus: hiç ilişki yaşamamış kadınlarda ilk ilişkisine dair korkularının olması,yanlış inanışlar ve bazen bunlara eşlik eden bazı patolojilerden kaynaklı ilk ilişkisinde vajinal girişe izin vermemesi.
2. Sekonder vajinismus: daha önce cinsel ilişkiye girebilen fakat daha sonradan oluşmuş bazı nedenlerden (doğum,jinekolojik muayene, taciz,tecavüz, vajinal bir operasyon) dolayı vajina girişine izin vermemesi
3. Atipik vajinismus: herhangi bir sebebe dayandırılamayan tip.
4. Disparoni: Cinsel ilişki sırasında “ağrı, acı, batma veya yanma hissetmek” dir. Bazen sekonder vajinismusun altında yatan neden de disparoni olabilmektedir.
Vajinismus %90 psikolojik kökenli olsa da % 10’luk bir kısım yapısal nedenlerden kaynaklı olabilir. Bu durum yapılacak psikolojik muayene ve jinekolojik muayene sonucunda çok rahat anlaşılabilmektedir.
Yapısal nedenler; kızlık zarının yüksek kenarlı veya kalın olması, zarda çeşitli anormalliklerin olması, bartolin absesi (kist), vulvar vestibulit sendrom (ilişki sırasında ağrıya neden olan bir bozukluk), vajinit (vajina iltihabı), PID ( kadında üst genital sistemin yani uterus (rahim), tüpler, overler (yumurtalıklar) ve bunların etrafındaki karın zarının (periton) enfeksiyonudur.)